Oud-Turnhout - Tele: +32 (0) 475 26 09 27

Bilzen - Tele: +32 (0) 492 05 39 58

Oud-Turnhout: +32 (0) 475 26 09 27

Bilzen: 32 (0) 492 05 39 58

rij wijn proefglazen
man ruikt kurk
wijnworkshop mensen aan tafel

Wijnworkshops

Iets bijleren over wijn is nodig om een beetje de wijnwereld te begrijpen en ten volle van deze edele drank te genieten. In onze workshops gaan we op een interactieve manier in op één van de boeiende hoofdstukken van het wijnverhaal. Elke workshop is een beleving op zich met proeven, een mogelijke opdracht en heel veel tips. 

De workshops

Hieronder vind je alvast de thema’s. Sommige workshops zijn ook gericht op kelners en kelderverantwoordelijken van restaurants. Voor deze workshops kunnen dan facturen worden op gemaakt. Let op, de groepen zijn beperkt tot 14 deelnemers om uw een maximale wineclass te laten ervaren.

De eerste module “basiskennis wijn” is verspreid over 3 avonden. De andere modules is telkens één avond.

Prijs € 25,00 per avond – inbegrepen: gecertificeerde wijnspecialist, wijnen en syllabus Intekenen op voorhand kan via de website: www.savinoli.be Vanaf 10 personen gaat de workshop door. De workshops zijn telkens vanaf 19u00 – 21u30.
Basis wijnkennis

Hier bieden we een algemene kennis over het wijnproces. Je krijgt het hele verhaal van druif, terroir tot de vinificatie. Daarnaast wordt er gewerkt rond het leren proeven en herkennen van geuren en smaken. “Oefening baart kunst”, dus gaan we actief aan de slag om de meest belangrijke smaken te leren kennen. In drie sessies wordt als het ware ondergedompeld in de hele wijnwereld, krijg je het mooie wijnverhaal en leer je ook enkele wijnhuizen kennen.

 

Oud-Turnhout:  dinsdagen

28/05 – 4/06 – 1806

 

Bilzen:  

 

prijs: € 75,00

Wijn degusteren en serveren

Het wijnproeven, voorproeven of degusteren is een verkenningsproces dat ons steeds wat raadselachtig lijkt. Wat adviseer ik de klant of mezelf bij een gerecht met specifieke smaken?
Wat proef ik bij die eerste nip en wat vertelt me dit over de wijn.
Ook het etiket vertelt me iets over de wijn zodat ik zelfs voor de fles te openen, al een beetje weet wat ik kan verwachten. Je leert hier werkelijk proeven en een beetje de wijn omschrijven zoals een sommelier.
Daarnaast zijn er wat etiquetten voor het serveren van wijn en dat maakt het proeven en genieten van wijn alleen maar eleganter, intenser…

(aanrader voor kelners en restuaranthouders)

 

Oud-Turnhout:  Dinsdag 25/06

Bilzen:  

prijs: € 25,00

Wijn en food-pairing

Proeven is één facet maar deze wijn dan combineren met een gerecht is een ander paar mouwen. Welke wijn hoort bij welk soort voedsel? Welke bereidingen bepalen de smaak? Welke wijnsoorten zijn typisch en kunnen zo een maaltijd maken of kraken? Hier gelden dus duidelijk enkele regels en wat is er leuker dan dit te leren om je gasten de beste smaakbeleving te geven. Vele denken hierbij aan duurdere wijnen, niets is minder waar.. Elke druif geeft typische kenmerken en die nemen we mee bij naar een dagelijkse en een feestelijke keuken. Voor een goede gastheer of kelner dus een belangrijke to know and to know-how…

(aanrader voor kelners en restauranthouders) 

 

Oud-Turnhout:  dinsdag 10/09

prijs: € 25,00

 Een wijnstok in uw tuin

Ook al eens gedroomd van je eigen wijngaard(je) in je eigen tuin. Druifjes om van te snoepen lijkt Cleopatra op haar ligbed? Dan is een beetje kennis van de terroir en de soort druif belangrijk. Elke druif heeft een klimaat als thuisbasis. Met het veranderend klimaat komen er dus nieuwe mogelijkheden. Ook ziekteresistensie kan je wat sturen. Voorkomen is altijd beter dan genezen want wat in de stok zit, zit ook in de druif. Waar plant je best, welke snoeivorm kies je, wanneer is de druif plukklaar, ..? Al deze weetjes komen aan bod in deze workshop zodat je zorgloos je eigen wijngaard(je) in werkelijkheid kan omzetten en dromen van je eigen wijn…

 

Oud-Turnhout dinsdag 17/09

prijs: € 25,00

Wijnkelder & wijnen bewaren

Je kreeg een hele goede fles wijn of je kon een heel mooie wijn kopen. Wat doe je ermee om deze parel niet te vernielen? Nogal wat mensen hebben hier en daar een flesje in reserve liggen. Sommigen hebben zelfs een hele verzameling. Hoe zonde zou het zijn dat ons edel product door slechte bewaring verloren zou gaan? Het verouderingsproces van wijn, het juiste bewaarklimaat, proeven zonder openen, het lezen van het wijnetiket, enz… zijn allemaal items in deze workshop. Ook leer je een eigen wijnvoorraad aanleggen en beheren.

 

Oud-Turnhout dinsdag 22/10 

prijs: € 25,0022